معرفی کوهورت

درباره ما و پروتکل مطالعه کوهورت

طرح تحقیقاتی مطالعه طولی و همگروهی مبتنی بر جمعیت (پرشین کوهورت) رفسنجان (Rafsanjan cohort study: RCS) مشتمل بر مطالعه سلامت و بیماری های غیرواگیر رفسنجان است. این طرح تحقیقاتی دارای پروپوزال های مصوب و کداخلاق در پژوهش می باشد. مطالعه کوهورت ما مانند سایر طرح های تحقیقاتی مصوب دانشگاه، یک پژوهش در مقیاس و مبتنی بر جمعیت بوده و دارای مجری اصلی است. 

پروتکل فاز انرولمنت و پروتکل فاز ارزیابی مجدد:

این مطالعه اپیدمیولوژیک آینده نگر 15 ساله بوده که از فروردین ماه سال ۱۳۹۴ مقدمات آن فراهم و در مرداد ماه ۱۳۹۴ در شورای پژوهشی دانشگاه مصوب و با ابلاغ وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی وارد مرحله اجرایی شده است. این مطالعه مبتنی بر جمعیت بوده و حجم نمونه اولیه آن حداقل 10000 نفر است و به عنوان یکی از سانترهای پرشین کوهورت ملی در جنوب  ایران با هدف بررسی وضعیت سلامت عمومی جمعیت بالغین و بیماری‌های مزمن و غیر واگیر (بیماری های قلبی عروقی، سرطان ها، فشار خون بالا، دیابت، کبدچرب، مالتیپل اسکلروزیس، بیماری های روانی ، کلیوی، آسم و بیماریهای ریوی و علل منجر به مرگ) و عوامل خطر آن‌ها در افراد ۳۵ تا ۷۰ سال شهر رفسنجان در مناطق روستایی و شهری پایه ریزی شده است. همگروه مزبور سالیانه فالوآپ و موارد پیامد مورد نظر ارزیابی می گردد. فاصله زمانی انرولمنت اول با بعدی ۵ سال بوده است.

کوهورت یک نوع مطالعه پژوهشی همگروهی یا مطالعه طولی یا مطالعه پیگیری و از نوع مطالعات مشاهده‌ای اپیدمیولوژیک است که در آن گروهی از افراد مواجه یافته (exposed) به همراه گروهی از افراد مواجهه نیافته (non-exposed) به یک عامل بالقوه بیماری، در طول یک دوره زمانی پیگیری می‌شوند و بروز(incidence) بیماری در دو گروه، بدون اینکه مداخله‌ای صورت بگیرد، با یکدیگر مقایسه می‌گردد. مطالعه‌های همگروهی، مستلزم پیگیری گروه‌های افراد در طول زمان می‌باشند و دو هدف توصیفی، یعنی توصیف بروز پیامدهای خاص در دوره زمانی معین، و تحلیلی یعنی تحلیل روابط بین عوامل خطر و پیامدهای آن‌ها را دارند. این طرح به دو شکل اصلی آینده‌نگر و گذشته‌نگر قابل انجام است.

درواقع در مطالعات کوهورت، افراد بدون بیماری (disease free) را ازنظر مواجهه (exposure) که می‌تواند علت بالقوه بیماری باشد به دو یا چند گروه تقسیم می‌کنند. در یک مطالعه کوهورت حداقل یک گروه exposed وجود دارد که با افراد unexposed (reference cohort) مقایسه می‌شوند. می‌توان بجای یک گروه مقایسه، چند گروه exposed را انتخاب نمود. خیلی از کوهورت‌ها با یک کوهورت واحد که ازنظر تاریخچه exposure هتروژن هستند شروع می‌شوند و بعد از به وجود آمدن بیماری subgroup ها تعریف می‌شوند.

مطالعه‌های همگروهی آینده‌نگر:

واژه کوهورت (همگروه) یک واژه رومی بوده که برای دسته‌ای از سربازان که در یک گروه (یکی از لشکرهای ده‌گانه لژیونرهای روم باستان) رژه می‌رفتند مشتق شده است. در پژوهش بالینی، یک همگروه (کوهورت) به معنی گروهی از افراد تحت مطالعه است که با یک ویژگی مشترک و گذشت زمان پیگیری می‌شوند. در یک مطالعه همگروهی آینده‌نگر، پژوهشگر نمونه‌ای از افراد را انتخاب یا مشخص می‌کند. سپس در هر فرد عواملی نظیر بسامد خوراک، عادات فردی، خواب و سایر مواجهات را تحت عنوان "مواجهه" اندازه می‌گیرد که ممکن است پیامد متعاقب را پیش‌بینی کنند. محقق با بررسی‌ها یا معاینه‌های دوره‌ای، این افراد را برای یافتن پیامد (های) موردنظر پیگیری می‌کند.

 

لیست اخبار صفحه :1